Bogata izbira PIVA

Pivo, skupaj z vinom in medico spadajo med najstarejše alkoholne pijače na svetu. Zgodovina nas uči, da so pivo varili že več let pred našim štetjem. In najstarejše recepte, ki so jih našli so recepti o pivu napisani na kamnite plošče.  Danes pa obstaja že okoli 400 vrst piva.

India pale ale (IPA) je nastal tako, ko so hoteli britanski pivovarji poslati svoje pivo v Indijo, ker se je na poti do Indije pokvarilo so mu dodajali alkohol in hmelj, da bi mu podaljšali življensko dobo.

Najdražje pivo na svetu se imenuje pivo vielle bon secours, prodaja se zgolj v enem baru na svetu v Londonu. Za steklenico tega piva pa naj bi odšteli, skoraj 1000 evrov.

Najmočnejše pivo na svetu je snake venom s 67,5 odstotka alkohola.

Je pa znimivo o pivu tudi to, da vsebuje toliko mineralov, kolikor jih potrebujemo za preživetje. V srednjem veku naj bi se celo prehranjevali z njim saj je primankovalo hrane.

STAROPRAMEN

Pogovori o pivu pogosto vključujejo izraz kakovosti piva. Ponavadi se nanaša na celotno izkušnjo pitja piva. Kombinacija videza, arome in okusa se skrbno meri v naših možganskih receptorjih, kjer naredimo zaključek ali nam je pivo všeč ali ne. Kakorkoli, ustvarimo senzorni profil piva za sebe in določimo pričakovanja. Najpomembnejša naloga, ki jo imajo pivovarji in pivovarna, je izpolniti ta pričakovanja. Zato je doslednost tako pomembna.

Pivovarstvo je dolgotrajen proces in stabilnost piva je ena glavnih skrbi za pivovarno. Stabilnost piva je pomembna za zaznavanje kakovosti piva. Nanaša se na fizikalno (tekočo jasnost), mikrobiološko (izogibanje kontaminaciji) in stabilnost okusa. Prva dva sta popolnoma pod nadzorom pivovarne. Tretji, stabilnost okusa, je samo delno mogoče nadzorovati s pivovarno in tam se lahko pojavijo številna vprašanja.

Takoj ko pivo zapusti pivovarno, ga je treba hraniti v najboljših možnih pogojih, kar pomeni, da je stran od svetlobe in toplote. Tretji sovražnik piva, kisika, za to poskrbijo v pivovarni. Popolnoma naravno je, da se okus spremeni s starostjo piv. Je del izkušnje s pivom. Nekaterim slogom (hmeljnjajem piva, npr.) staranje vpliva bolj kot drugi. V nekaterih stilih je staranje celo zaželeno (močna piva ali imperialna stouts). Vendar zunanji dejavniki lahko ogrozijo stabilnost okusa in zato je izobraževanje vseh ljudi, ki sodelujejo pri postopku piva, od distributerjev do barmanov, nujno.

Pivo je živa stvar, ki zahteva stalno vzdrževanje in nego na vsakem koraku. Razočarani pivec piva je najslabša stvar, ki se lahko zgodi pivovarju. Ker je pivovarsko delo zares resnično zadovoljeno, zagotavlja popolno zadovoljstvo s tekočino, ki jo skrbno ustvarja.

Kot vemo pivo prihaja v številnih barvah, od zlate pa vse do črne barve. Barvno merjenje je pomembno, saj zagotavlja teoretične in praktične informacije za pivovarno. Vsaka pivnica vodi svoje zapise in en način za merjenje skladnosti piva je skladnost barve.

Barva piva je ponavadi prva stvar, ki jo opazimo. Pogledamo ga, ga vonjamo in ga nato zaužijemo. Čeprav se pogosto šteje za samoumevno, zlate barve finega lagerja ali črno-črne barve skrivajo številne skrivnosti in predvsem veliko znanja.

Hmelj pa ima veliko osebnost. Ta osebnost izhaja iz ogromnega števila spojin, zaradi katerih je vsak sortiment hmelja na tak ali drugačen način poseben. Vsaka od teh spojin vpliva na pivo na določen način, odvisno od načina uporabe. Danes je v uporabi več kot sto sort hmelja in še veliko več v razvoju. Najboljša stvar je, da vsako leto nastanejo nove sorte, ki prinašajo nove okuse za pivovarje. Hmeljni sortni programi niso bili nikoli tako zaposleni v celotni zgodovini pivovarstva!

Saaz je legendarni češki hmelj, ki ga uporabljajo v pivu Staropramen in ima veliko osebnost in prinaša plemenito, pikantno, zeliščno in prijetno zemeljsko naravo. Je eden od štirih plemenitih hmelja in je že več kot 700 let. Danes Saaz ostaja vpliven kot vedno. Zaradi svoje močne osebnosti in značaja so številne sodobne hmeljne sorte povezane s Saazom.

BERNARD

Leta 1597 se je v Humpolcu končala doba varjenja mestnega piva, nadomestilo ga je pivo iz pivovarne v lasti heralskih graščakov. Pivovarna je postopoma rastla in v 30. letih 20. stoletja je njena tedanja lastnica Marija Terezija Fügner zaposlovala 40 stalnih delavcev, letna proizvodnja pa je bila 20 tisoč hektolitrov. Ležak ter svetlo in temno točeno pivo so bila izjemno kakovostna piva, ki so jih prodajali na območju Humpolca, današnjega Havličkovega Broda, Ledeča in Pelhřimova.

Družinska pivovarna Bernard je kupila skadarno v Rajhradu septembra leta 2000. Ta danes proizvaja približno šest tisoč tradicionalnega češkega slada, ki ga družinska pivovarna Bernard v Humpolcu uporablja pri varjenju svojega nepasteriziranega piva in ga del prodaja poslovnim partnerjem.

Sedaj pa imajo že več vrst piva: brezalkoholno, črni plaz, janterjev ležak, nefiltreran ležak, praznični leak, specialni temni ležak, temni ležak in pa tradicionalni svetelčeški ležak.

Družinska pivovarna BERNARD v Humpolcu je dosegla vrsto uspehov in vsako leto se uvršča nova prestolnica priznanj. Z znamko BERNARD se lahko srečujete ne le na Češkem, ampak tudi v številnih drugih državah. Leta 2009 je letna proizvodnja pivovarne prvič presegla mejo 200.000 hektolitrov piva v brezalkoholnem pivskem napitki.

BERNARD je v dvajsetih letih svojega obstoja postal prepoznavna znamka, saj je na raznih tekmovanjih prejela številne priznanja. Naše sanje, da bi postali kultna znamka.

INOX Bar

Ljubljanska cesta 36a
8000 Novo mesto, Slovenija

T: +386(0)59 079 865
E: info@inoxbar.si